Runt 2011 blev jag diagnostiserad med Fuchs, som förklarades som en kronisk inflammation i ögat. För mig innebär det att jag har haft mängder med svarta prickar eller skuggor som rör sig i synfältet i ena ögat. Läkarvården har hållit koll på mig så att trycket i ögat inte ökar, men i övrigt finns det inte så mycket mer att erbjuda än att eventuellt operera bort glaskroppen, vilket skulle ge grå starr som ett brev på posten. Mängden skuggor ökade med åren och de störde mig i min vardag, då jag jobbar vid datorn, så även vid bilkörning. Utöver massiva sjok med skuggor, hade jag också olika ljusfenomen i ögat, som var väldigt obehagliga och en stark ljuskänslighet, som gjorde att jag såg som i en dimma.

Vid tillfälle sökte jag vård hos en välrennomerad ögonspecialist i stan, vilka felbehandlade mig så att tillståndet i ögat blev ännu värre. I det läget (årskiftet 2020/2021) började jag googla efter alternativ och hittade Guns information om Akunova. Jag tog kontakt då det är en metod för alla ögonsjukdomar, även om den inte är speciellt avsedd för just Fuchs så tyckte vi båda att vi i alla fall kunde prova.

När den intensiva delen av behandlingen var klar upplevde jag endas en minimal effekt, men kände ändå starkt att jag ville fortsätta, så det har jag gjort enda sedan dess och mitt öga har blivit succesivt bättre; ljusfenomenen har jag inte upplevt på månader, synen är mycket mindre suddig vid ljus och skuggorna är mycket färre och stör mig idag inte alls på samma sätt.

Innan vi satte igång Akunova behandlingen så var jag på ögonakuten, överläkaren sa då att det är lika svårt att se in i ditt öga som det är att se ut ur det. När jag i år 2023 var tillbaka för att kontrollera trycket och ögat, konstaterade läkaren att inflammationen såg ”lugn” ut.

Ungefär varannan månad går jag på så kallad påfyllnad hos Gun, när det har gått så pass lång tid brukar jag känna lite mer suddighet och strävhet i ögat, vilket bruka ge sig efter en behandling. Jag är för evigt tacksam för den hjälp som Gun har gett och ger mig. Även om det har sina stora utmaningar att behandla mig så har Gun inte gett upp utan envist fortsatt tills vi sett resultat, ett resultat som verkligen har ökat min livskvalité.  

Anna Agat 2023-10-25